Brood in nood

WAT IS HET GEZONDSTE BROOD?

Brood bestaat in eindeloos veel soorten: grofweg in te delen in wit, bruin, volkoren of meergranen. Wat is nu het verschil tussen het ene en het andere brood? En welk brood is het gezondste? We leggen het graag uit.

Wit
Knipwit, casinowit, tijgerwit, ciabatta, kaiserbroodjes: witbrood is er in veel varianten. Bakkers maken witbrood van bloem: het gemalen binnenste van de graankorrel, dat de meelkern heet. Witbrood levert energie, vezels, vitamines en mineralen, maar minder dan in bruin- of volkorenbrood.

Bruin
Bruinbrood maken bakkers van tarwemeel: meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. In volkorenmeel zit de hele graankorrel: de meelkern, de zemel én de kiem. Hoe meer volkorenmeel de bakker gebruikt, hoe rijker de smaak van het bruinbrood en hoe meer goede voedingsstoffen het bevat.

Volkoren
Brood mag alleen volkoren heten, als het volledig van volkorenmeel is gemaakt. Of het meel nu fijn of grof gemalen is, maakt geen verschil. Het blijft volkorenbrood. Volkorenbrood heeft de volle smaak van graan en bevat een vergelijkbare hoeveelheid energie als wit- en bruinbrood, maar de meeste vezels, vitamines en mineralen.

Meergranen
De naam zegt het al: meergranenbrood is, naast tarwe of rogge, gemaakt van meerdere graansoorten. Bakkers maken meergranenbrood op basis van bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan. Meergranenbrood komt dus voor in de soorten wit, bruin en volkoren.

Vaak voegen ze ook nog extra zaden, pitten en noten toe. Ook hier geldt: hoe hoger het percentage volkorenmeel, hoe gezonder.

Spelt
Speltbrood maken bakkers van spelt, familie van tarwe. Het brood heeft een iets pittiger smaak dan tarwebrood, bijna nootachtig. De voedingswaarden van speltbrood en brood gemaakt van tarwe zijn vergelijkbaar. Speltbrood is ook niet glutenvrij of bewezen lichter verteerbaar. De meest gezonde variant van speltbrood, is die gemaakt van volkorenspeltmeel, dus met de hele graankorrel.

Wat is het gezondste brood?
Brood is in de basis een ‘gezond’ product omdat het veel voedingsstoffen bevat zoals vezels, vitaminen en mineralen. Of het nu gemaakt is van (een combinatie van) tarwe, spelt, rogge of een ander graan dat maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is of je de volkorenvariant kiest. Dus van de hele graankorrel. Dan weet je zeker dat je de variant hebt met de meeste voedingsstoffen. Let daar ook op als je kiest voor spelt of desem.

Verschillende graansoorten
Het meeste brood wordt gemaakt van tarwe. Maar er zijn ook nog andere graansoorten zoals spelt, rogge en mais. Daar wordt bijvoorbeeld speltbrood, roggebrood of maisbrood van gemaakt.

Het etiket
Door op het etiket te kijken, kun je zien welke ingrediënten de bakker heeft gebruikt. Zie je als eerste ingrediënt volkorenmeel  staan en geen bloem dan gaat het om een volkorenbrood. Is het eerste ingrediënt bloem en zie je geen meel of volkorenmeel dan is het een witbrood. Zie je alleen meel of naast volkorenmeel ook bloem staan dan is het een bruinbrood.

Deel dit bericht ...

Geef een reactie