Een salade is een koud gerecht, dat bereid kan zijn met verschillende ingrediënten en aangemaakt wordt met een dressing of mayonaise olie en azijn (of met mayonaise, dat weer een mengsel is van olie en eidooier en smaakstoffen als azijn, mosterd, zout, peper en worchestersaus). Het kan gebruikt worden als voorgerecht bij een diner of als groente bij een maaltijd. Bestempeld als een gezond gerecht, wordt het ook vaak onderdeel van een dieet. Tegenwoordig worden bepaalde salades soms gegeten als maaltijdsalades.
Je hebt enkelvoudige salades, meervoudige salades en samengestelde salades.
Enkelvoudige salades bestaan uit slechts één ingrediënt aangemaakt veelal met een dressing. Voorbeelden van enkelvoudige salades zijn:
- Komkommersalade
- Tomatensalade
- Wortelsalade
- Bleekselderijsalade
- Witte of rodekoolsalade
- Witlofsalade
- Bietensalade. In Duitsland ook wel bekend als ‘Betensalad’
mooi